Fotografta Netlik

Daha sonra kullanilmak uzere burada dursun…

Net cikmamasinin cesitli sebepleri var; aklima geldikce bi iki tavsiyede bulunayim:

  • Oncelikle fotograf cekiminde denklansore basarken dikkat et. bu makinelerde 2 kademeli bir denklansor sistemi vardir. tusa yarim bastiginda makine netleme, isik ayalarini vs yapar ve cekime hazir hale gelir. tam bastiginda ise fotografi ceker. eger direk olarak tam basarsan bu arada makine netleme, isik, beyaz ayari vs yapip direk fotografi ceker. ama bu arada olusacak sallantidan fotograflar netsiz cikabiliri. bu yuzden once yarim bas; hersey tamam olduktan sonra tam basarak cek.

  • Fotografi cekerken mumkun oldugunca hareketsiz dur. yarim basip netligi yaptiktan sonra tam basmadan once ellerini bir sekilde sabitle; mesela zoom kullaniyorsan o an nefesini tut ve fotografi cek. bu sanki insani kastiriyomus gibi geliyo; ama zamanla elin alistikca rutine biniyor.

  • FZ5 ‘te MOS (Mega Optical Stabilizer) diye bir sistem var biliyosun; bu goruntudeki titremeyi neredeyse yok ediyor; mumkun oldugunca bu sistemi kullan; ozellikle zoomlu cekimler ve isigin az oldugu ortamlarda.

  • Isigin az oldugu ortamlarda genelde cekim degerleri 1/60 , 1/30 hatta daha altlara dusebilir. bu durumda elde cekim yaptiginda netsiz cikmasi mumkun. LCD ekranda net gorunse bile bilgisayarda actiginda netsiz cikabilir. Bu gibi durumlarda bu degeri yukseltmek icin iki sansin var; diyafram ve ISO ayarlari. oncelikle diyaframi en acik hala getir; sanirim f2.8 ‘e kadar acilabiliyor; gerekiyorsa bu degere kadar ac. isik gercekten yetersizse 100 ASA degilde 200-400 ASAda kulanabilirsin buda enstantane degerlerinin daha hizli olmasini saglar.

  • Diyafram degerinin fotografin net olmasina bir diger etkiside alan derinligi olayi. bu biraz karisiktir ama soyle ozetlemeye calisayim; diyafram en genis acikliginda (diyelim f2.8) en az alani netler. mesela bi insan portresini f2.8 ‘de cekip netligi burna yaparsan gozleri netsiz cikabilir. bu yuzden eger isik uygunsa daha yuksek diyafram degerleri kullan; mesela f5.6 – 8 hatta 11 .. mesela f11 ile cekimde yine ayni insanda burna netlersen gozler, kulaklar, saclar da net cikabilir. bu konuda biraz karisik ama deneme yaptikca cok daha iyi sonuclari gorursun.

  • Ayrica ozellikle gece ve 1/2 sn 1 – 2 -4 sn ve daha uzun cekimler mutlaka ama mutlaka tripod kullanman lazim veya bir sekilde sabitlemen lazim.

  • MOS sisteminin degerlerini tam hatirlamiyorum ama sanirim 2 stop fark ediyor. yani 1/60 la net fotograf cekebilecegin bir ortamda 1/15 hatta 1/8 ile net fotograflar cekebilirsin bu sayede.

  • genis acida titreme cok belli olmaz ama ozellikle zoom yaptiginda titremeler cok daha hassas olur; bu yuzden zoom yaparken cok daha ozen goster.

birde abi isin bilgisayar tarafi var. eger elinde Photoshop varsa orda Filters > Sharpen > Unsharpen Mask uygulayabilirsin fotografa. bazi lensler normal olarak keskin fotograflar uretmiyebiliyor. bu USM ile fotografa keskinlikte katabilirsin ki uygulamani tavsiye ederim; ben bunuda kullaniyorum.

biraz karisik olmus olabilir. eger aklina takilan birsey olursa yazarsan bana elimden geldigince yardimci olmaya calisirim.
kolay gelsin.

Murat Eray KORKMAZ

Yer içer, gezer tozar, okur yazar. Biriktirir. #kitapmeraki #saatmeraki #kalemmeraki.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir